Raspberry Pi’ye ağ kablosu ile doğrudan bağlanma
Merhaba arkadaşlar,
Bugünkü yazımda sizlere Raspberry Pi’ye ethernet kablosu ile doğrudan nasıl bağlanılacağını anlatacağım.
Daha önce USB-TTL serial yolu ile doğrudan erişimden bahsetmiştik, ama herkesde Serial kablo olmayabilir, bu yüzden sadece bir ethernet kablosu ile nasıl yapabileceğinizi anlatmak istedim.
Bu yazı sayesinde modem olsun veya olmasın Laptop’unuzdan veya PC’nizden doğrudan bir Raspberry Pi’ye ethernet kablosu aracılığıyla bağlanabileceksiniz.
Raspberry Pi’yi modeme bağladığınızda doğrudan ip adresi alıp internete bağlanmasının bazı sebepleri var. Bunlardan en önemlisi kablolu veya kablosuz olarak bu cihaz doğrudan modeme/rotuer’a bağlı olması. Bu cihazların normal bir modemden bu konudaki en büyük farkları bir DHCP sunucularına sahip olmaları. Bu sayede bağlanan cihazlar algılanıyor, ve de otomatik ip alıp internete erişebiliyor.
Bunu internete bağlı olsun veya olmasın bir laptop ile “otomatik olarak” yapamıyoruz, fakat çok basit birkaç aşama sonrası siz de bunu yapabilirsiniz.
Yapılacaklar
- Öncelikle PC, Laptop, MAC (OSX) cihazınızda aşağıdaki gibi bir düzenek kurun. Ben Raspberry Pi’yi doğrudan USB’den besledim, siz başka bir yerden de besleyebilirsiniz. Laptop’umun ethernet çıkışını bir ethernet kablosu ile doğrudan Raspberry Pi’ye bağladım.
- Şimdi yapmam gereken benim ip adresim ve subnet maskemi öğrenmek. Bu aslında çok basit birkaç aşamadan ibaret:
- Windows makinelerde “Ağ ve Paylaşım Merkezi”ni açıp bağlı olduğunuz ağa tıklayın ve “Özellikler” diyin (Windows XP kullanıcıları sağ tık / özellikler demeli).
- Eğer Windows kullanıyorsanız Buradaki iki sekmeden önce ikincisine tıklayın (Paylaşım), ve de ilk seçeneğe tıklayın (Türkçesi bu ağın internet erişimini diğer cihazların kullanmasına izin ver gibi bir ayar olmalı).
Bunu yaparak Raspberry Pi’nizin kendi internetinizi kullanmasını sağlamış oluyorsunuz.
- Buradan sonra ilk sekmeye geri dönüş ipv4’ü seçip özellikler diyin. Eğer cihazınıza statik ip verdiyseniz tüm ayarları göreceksiniz, eğer DHCP den ip yi alıyor ise ayarlar otomatik gibi gözükecek, dert etmeyin 🙂 Başlat / çalıştır diyip “cmd” diyip komut istemini açın, “ipconfig” yazıp enter’a basın, orada bağlı olduğunuz ağdaki yerel ip’nizi ve subnet maskenizi not alın.
- Linux ve OSX kullanıcıları durum çubuğundaki ağ ikonuna sağ tıklayıp özellikler diyerek, sistem, ağ ayarları sayfasından veya terminal’den “ifconfig” (kablosuz ağ ise “iwconfig”) veya “ip addr” diyerek erişebilirler.
Not: Eğer kafanız karıştı ise buradaki ayarlar OpenDNS, Google DNS gibi dns sağlayıcıları değiştirirken açılacak ayar sayfası ile aynı sayfa yani. Amacımız makinemizin yerel ip adresini öğrenmek, modem arayüzünüzden de öğrenebilirsiniz alternatif olarak.
Buradan doğrudan bağlanacağınız bilgisayarınızın ip adresini 192.168.1.33 olduğunu var sayalım.
- Şimdi ise atanmamış bir ip adresini Raspberry Pi’ye atamalıyız. Eğer internet bağlantısı yoksa cihazda herhangi bir ip olabilir, eğer ağdaysanız modem arayüzünüzden istemci listesini görebilirsiniz.
Ben bu yazıyı hazırlarken 192.168.1.10‘u atıyorum. Kendinizce tanıttığınız ip’yi not almayı unutmayın.
- Şimdi ise Raspberry Pi’nizi kapatın, ve de SD kartınızı sökün, bilgisayarınıza bağlayın.
- Boot partisyonu içindeki cmdline.txt dosyasına düzenleme yapacağız, ama yapmadan önce dosyanın bir kopyasını, yedeğini yanına alın.
- Benim cmdline.txt dosyam şunun gibi:
dwc_otg.lpm_enable=0 console=ttyAMA0,115200 console=tty1 root=/dev/mmcblk0p2 rootfstype=ext4 elevator=deadline rootwait
- Ben şöyle değiştirdim:
dwc_otg.lpm_enable=0 console=ttyAMA0,115200 console=tty1 root=/dev/mmcblk0p2 rootfstype=ext4 elevator=deadline rootwait ip=192.168.1.10::192.168.1.33
Komutun en sonuna bir boşluk atıp ip=piipadresi::doğrudanbağlananmakineipadresi şeklinde parametre ekliyoruz yani. Bu sayede WiFi bilgisayarımız bir gateway oluyor.
Not: komutun altında bir satır boşluk var (komut 2 satır yani, biri boş satır), onu asla silmeyin!
Not2: IP’ler bende 192.168.1.10 ve 192.168.1.33 ya, 192.168.1, yani bu ilk 3 kısım uyuşmalı, yani A.B.C.10 ve A.B.C.33 gibi olmalı, yoksa bağlanmayacaktır
- Bu işlemin ardından dosyayı kaydedin ve de kapatın.
- Şimdi Raspberry Pi’ye SD kartı takın ve de cihazı başlatın, boot olması için biraz süre tanıyın.
- Ağ istemcilerinde (veya ağ ve paylaşım merkezlerinde) aşağıdaki gibi bir durum görüyorsanız oldu demektir:
1. kutucukdaki seçtiğim kısım kendi ağınızın paylaşıma açık olduğunu belirtiyor. Böylece bağlı cihazlarla bir nevi “tethering” yapabiliyorsunuz.
2. kutucuktaki seçtiğim kısım ise bağlanmaya hazır bir Raspberry Pi, bağlantı tipi “bağlantı yok” değil, “internet”, yani cihaz sizin ağınız üzerinden online.
Not: Bunları uygularken eğer olmazsa Önce kablosuz ağınızdan bağlanıp yeniden kopun, eğer o da olmazsa Raspberry Pi’yi kapatıp yeniden açın. Bazen bu işlemleri yapmak gerekebiliyor ağı algılatabilmek için.
Not2: Raspberry Pi’niz Modeminizde istemci listesinde gözükmeyecektir, çünkü ip’yi modeminiz değil laptopunuz tanımladı.
Not3: eğer internet bağlantısı yoksa doğrudan bağlanırken istediğiniz ip’yi (255.255.255.255’den küçük olmalı) girebilirsiniz.
Not4: Bu komut’un parametreleri şu şekilde:
ip=<client-ip>:<server-ip>:<gw-ip>:<netmask>:<hostname>:<device>:<autoconf>:<dns0-ip>:<dns1-ip>
Detaylı bilgiyi kernel.org sitesindeki dökümantasyonda bulabilirsiniz.