Compute Module ve IO Board’u İnceledik
Merhaba Arkadaşlar,
Bugün sizlerle Raspberry Pi Compute Module hakkında birkaç bilgi vermek ve nedir, ne değildir, neye yarar bunları anlatmak istiyorum.
Öncelikle bu modülü incelemem için bana tedarik eden Raspberry Pi Türkiye Distribütörü SAMM‘a teşekkürler! 🙂
Nedir bu Compute Module? Yeni bir Raspberry Pi modeli mi?
Aslında hayır. Compute module’u şu şekilde anlatsam daha faydalı olacağını düşünüyorum:
Raspberry Pi, bildiğiniz üzere dikdörtgen şekli olan, belirli pinleri, ve port girişleri olan bir mikro bilgisayar. Eğer bir donanım geliştirici iseniz, ve de projenizin gücünü Raspberry Pi’den almasını istiyorsanız projeniz için gerekli gereksiz tüm portları, girişleri de modülünüze board üzerinde olduğundan eklemelisiniz, bu da gereksiz yer işgali anlamına geliyor.
Raspberry Pi, olabildiğinde kompakt bir hale bürünse, ve de ben bunu tasarladığım devrede projemde istediğim gibi kullansam olmaz mıydı?
İşte tam burada compute module devreye giriyor.
Kompakt diyorsunuz, ama resimdeki modül daha büyük?
Aslında şöyle, bir yukarıda gördüğünüz resim, iki parçadan oluşuyor. Bunlar Compute Module ve IO board kiti. Compute module aslında bir DDR2 notebook Ram’i kadar.
Görünümüne aldanmayın, bu modül aslında tamamen Raspberry Pi! 🙂 Önden bakınca bu çiplerden biri 700MHZ ARM işlemci, ve de 512 MB belleği barındırıyor. Diğeri ise Samsung marka dahili 4GB bellek, yani SD kartın görevini alıyor.
Not: Bu modülün bu şekilde tasarlanmış olmasının amacı kendi tasarlayacağınız board’lara daha kolay entegre edebilin diye. Bu mnodülü asla bir notebook’a bağlamayın. Zira cihazı ve modülü yakabilir, hem notebook hem de modüle zarar verebilirsiniz. Zaten işe yaramayacaktır notebook’ta bu modül.
Peki bu diğer parça nedir?
Bu diğer parça, bu Compute Module ile birlikte gelen, Compute Module Kit’i tamamlayan diğer etken olan IO board.
Bu board’u kısaca compute module’u bağlayıp temel işlemleri yapabileceğiniz bir örnek board gibi düşünebilirsiniz. Kendi board’unuzu düzenlemeye henüz hazır değilseniz bu örnek board hem şematik hem altapı olarak pek çok dertten sizi kurtaracak.
Resimde de göreceğiniz üzere, tıpkı Model A gibi, bu board da Compute module ile temel iletişiminizi sağlamaya yarıyor.
Bu board üzerinde sadece bir adet USB 2 portu var, ve de ethernet veya video çıkış portu yok, ayrıca bir SD kart girişi de yok (çünkü compute module bahsettiğimiz gibi 4GB dahili bellek ile geliyor), fakat bunun aksine 2 adet mikro usb slave portu (güç ve data), iki sıra oldukça fazla sayıda GPIO portları, ikişer adet CSI (kamera modülü bağlantı) ve DSI (henüz çıkmamış, gelecekte çıkacak görüntü modülü olduğu söyleniyor) bağlantısı ve JTAG pin delikleri mevcut.
Gelelim Paketi İncelemeye;
SAMM’da satılan Raspberry Pi compute modülü elime güzel ve paketli bir şekilde geldi, kutu şöyle:
Gördüğünüz gibi kutu oldukça büyük, açtığımda içinden iki farklı kapalı kutu çıktı. Birinci kutuda Raspberry Pi adaptörü vardı:
Bu adaptör, 5V2A, üzerinde Raspberry Pi logosu olan, ve de US, EU ve UK girişleri olan bir adaptör:
Adaptör paketinden ayrıca bir mikro usb kablosu çıktı, bu kablo micro usb data port’tan veri akışı için (PC’ye bağlayıp dahili çipe imaj kurmak vs.):
Şimdi ikinci paketi açtım. Bu paketten de birer adet CSI (kamera) ve DSI (yakınca çıkacak görüntü modülü (display)) konnektörleri çıktı:
Bu konnektörler sayesinde compute module’a kamera ve ilerde çıkacak görüntü modüllerini bağlayabileceksiniz.
Gelelim asıl kutuyu açmaya. Sonuncu kutunun içinde compute module ve io board vardı:
Daha yakından bakmak gerekirse;
Io board:
Compute Module:
Kutu içeriği bu kadar. Biraz daha detaylı fotoğraf çekmek, ve cihazı Model B Rev 2 ile kıyaslamak için birkaç fotoğraf daha çektim/buldum:
Çok güzelmiş, peki GPIO pinleri şematiği var mı? Daha çok GPIO pini görüyorum ben burada
Evet var 🙂
IO board’da J5 ve J6 adında 60’ar pinlik iki adet header mevcut (dışarı doğru olan j5, içeri doğru olan j6):
Bunlara headerlara sıra ile bakacak olursak;
J5 Header:
(Buraya tıklayarak j5 pinlerinin büyük halini görebilirsiniz)
J6 Header:
(Buraya tıklayarak j5 pinlerinin büyük hallerini görebilirsiniz)
Göreceğiniz üzere bu pinler üzerinde kullanımınız için 45 tane GPIO pini mevcut.
Kendi board’umu yapmaya karar verdim, ama Modülü ve IO board’unu daha iyi anlamam lazım. Şematiklere nereden erişebilirim?
Burada Raspberry Pi Foundation her zaman en güncel modül ve board şematiklerini pdf formartında sunuyor. Şematiklere ihtiyacınız olduğunda buraya girip inceleyebilirsiniz.
Nereden satın alıyorduk?
Compute module ve IO board kiti Raspberry Pi Türkiye Resmi Distritütörü SAMM’ın stoklarında. Buraya tıklayarak SAMM’dan ürünü inceleyebilir, satın alabilirsiniz.
Not: Fiyatı yüksek evet, ama yurt dışında da yüksek.
Yurtdışından almayın, modül hem burada hem yurt dışında ucuz olmadığından gümrüğe takılacaktır, ayrıca iki sefer vergi + gümrük vergisi zorunda kalacağınızdan daha pahalıya gelecektir.
Birkaç video:
Peki nasıl işletim sistemi kuruyorduk?
Bu da bir sonraki yazımızın konusu olacak 🙂